Relatii Publice, PR, Firma Consultanta, Campanii Media, Promovare, Evenimente, Conferinte, PRAIS Corporate Communications.

 
 
 • Inapoi

  „Lumea ta? Curata!” 

  Despre program

  Initiativa nationala „Lumea ta? Curata!” este un program educational pentru promovarea colectarii selective a deseurilor reciclabile si protectia mediului creat si lansat pentru o perioada de 5 ani de catre Fundatia PRAIS, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Garda Nationala de Mediu si Primaria Sectorului 1 si are ca parteneri sponsori companiile Lafarge Romania, Smithfield Romania si Romprest.


  „Lumea ta? Curata!” ofera elevilor, profesorilor si familiilor platforma de comunicare www.lumeatacurata.ro–un modern instrument de informare extracurriculara, la care se adauga cartea creata de specialistii fundatiei si distribuita gratuit elevilor. Particularitatea programului consta in numarul mare de activitati in care sunt implicati elevii: lectii deschise in scoli, colectare selectiva zilnica in scoala, concurs de compuneri, concurs de obiecte realizate din deseuri reciclabile.


  Prezentarea cauzei sociale

  Odata cu aderarea la UE, Romania si-a asumat alinierea la normele europene privind colectarea selectiva si reciclarea deseurilor. In prezent, Romania se afla in etapa de constientizare a populatiei cu privire la importanta colectarii selective a deseurilor si a reciclarii. Pana in anul 2017, extinderea colectarii selective trebuie sa se realizeze la nivel national.


  La nivelul tarii, procentul de colectare selectiva a deseurilor municipale este foarte mic, aceasta realizandu-se in principal in cadrul unor proiecte pilot initiate de firmele de salubritate si primarii. Din aceasta cauza, componentele reciclabile din deseurile menajere (hartie, sticla, plastic, metale) nu se recupereaza, ci se elimina impreuna cu celelalte deseuri municipale.
  Educarea tinerei generatii este o prioritate!


  Obiectivele programului
  Initiativa “Lumea ta? Curata!” are ca principal obiectiv educarea elevilor din ciclul primar pentru a le dezvolta un comportament civic si responsabil fata de mediu, prin economisirea resurselor planetei, grija fata de natura, colectarea selectiva a deseurilor reciclabile. Campania se adreseaza si profesorilor, parintilor, publicului larg atragandu-le atentia asupra rolului lor in educarea copiilor in spiritul protejarii mediului.


  Desfasurarea proiectului:
  Cumulat pina in iunie 2010, initiativa nationala “Lumea ta? Curata!”, a implicat peste 5.200 de elevi din 92 de scoli din Bucuresti, Medgidia, Arad, Timisoara.


  Programul contine metodologii moderne de invatare: lectii deschise animate cu prezentari multimedia; elevii sunt stimulati sa colecteze zilnic la scoala, realizeaza obiecte din materiale reciclabile, scriu compuneri pe teme ecologice care sunt promovate automat pe www.lumeatacurata.ro si sunt premiate de Fundatie lunar.


  “Lumea ta? Curata!” a debutat in martie 2009, cand 2.200 elevi de clasa a IV-a din 34 de scoli din Sectorul 3, Bucuresti si 100 de elevi de la Scoala Generala din Comuna Masloc, judetul Timisoara, 30 de elevi de la Scoala Generala din satul Vanatori, Comuna Misca, judetul Arad au primit gratuit cartea „Lumea ta? Curata!”. Fiecare scoala a fost dotata cu pubele pentru colectarea selectiva a hartiei si plasticului de catre Rosal, sponsor al primei editii a proiectului. Voluntarii Fundatiei PRAIS au desfasurat 8 lectii deschise, iar copii au redactat 57 de compuneri pe teme de protectia mediului si au realizat peste 500 de obiecte din materiale reciclabile. A fost organizata o zi a colectarii deseurilor, in care elevii impreuna cu parintii au adus la scoala deseuri de hartie si plastic pentru a fi colectate selectiv.


  In octombrie 2009, a fost lansata a doua editie a programului pentru cei peste 2.100 de elevi de clasa a IV-a din 38 de scoli din Sectorul 1,  precum si pentru peste 800 de elevi din 18 scoli din judetele Timisoara, Arad si Constanta. Toti elevii au primit gratuit cartea „Lumea ta? Curata!”, autocolante si pliante pentru informarea a peste 6.000 de parinti si rude ale copiilor. Fiecare scoala a fost dotata de catre Romprest (partener pentru sectorul 1) cu pubele pentru hartie si plastic pentru colectarea lor selectiva, cantitatile stranse fiind cuantificate in fiecare luna. Pe baza rezultatelor, pe www.lumeatacurata.ro, s-a generat topul celor mai active scoli din sector.
  Pe parcursul anului scolar, Fundatia PRAIS a desfasurat la nivel national 38 de lectii deschise.  Elevii au creat peste 600 de obiecte din materiale reciclabile ce au intrat in concurs, iar castigatorii la nivelul fiecarei scoli au fost premiati in iunie 2010 in cadrul unei ample ceremonii. Totodata elevii au redactat peste 170 de compuneri pe teme ecologice, afisate pe website-ul programului.


  Promovarea programului

  Pe 1 iunie 2009, Ziua Internationala a Copilului, Fundatia PRAIS a organizat o expozitie de obiecte realizate din materiale reciclabile, care a cuprins cele 96 de lucrari castigatoare la nivelul fiecarei scoli din sectorul 3. Cu aceasta ocazie au fost premiate scolile care au colectat cea mai mare cantitate de deseuri si elevii castigatori ai concursului de obiecte. A fost emis un comunicat de presa pentru anuntarea rezultatelor programului, ce a generat 16 materiale de presa.


  Pentru promovarea celei de a doua editii a programului si a activitatilor organizate au fost defasurate 3 campanii de presa:
  - 19 Octombrie 2009 – anuntarea lansarii celei de a doua editii a “Lumea ta? Curata!” -10 articole publicate.
  - 10 Decembrie 2009 – promovarea participarii ES dl Robin Barnett, Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, in cadrul unei lectii deschise -12 articole publicate.
  - 8 iunie 2010 – rezultate anuale ale initiativei nationale Lumea ta? Curata! -14 articole publicate

  Totodata, au fost publicate 23 de articole despre actiunile „Lumea ta? Curata!” desfasurate la nivel local de catre Smithfield Romania, parteneri national al programului.


  Rezultatele proiectului:
  Realizarea website-ului modern, interactiv, www.lumeatacurata.ro - platforma de comunicare a programului, care contine cartea, documentare pe teme de colectare selectiva, fotografii, compuneri si rezultatul concursurilor, capitol de educatie civica, sfaturi de economisire a energiei, a resurselor pentru elevi.


  Participare si implicare activa a scolilor:

  92 de scoli din Bucuresti, Medgidia, Arad, Timisoara

  • Peste 5.200 de elevi

  605,32 metri cubi hartie si 216,57 metri cubi plastic colectati in scoli;

  • Peste 1.100 de obiecte realizate din materiale reciclabile de catre elevi;

  • Peste 225 de compuneri inscrise pe www.lumeatacurata.ro ;

  230 de cadre didactice implicate;

  • Peste 200 de obiecte expuse in cadrul expozitiilor organizate cu ocazia ceremoniilor de premiere anuale

  46 de lectii deschise in scoli


  Acoperire Media:

  •  Total articole: 75

  •  Impresii: 725.018

  •  Vizitatori: 9.360.248

  •  Suprafata: 3.843,36 cm2

   

 
 
 
Cookie-uri utilizate: Necesare Marketing